Eenzaamheid

door |

Eenzaamheid heeft vaak ook iets te maken met hoe mensen zelf in elkaar zitten, zegt Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Veel ouderen voelen zich eenzaam door het wegvallen van partner, kinderen of nabije vrienden.

Eenzaamheid. Seniorencoach Amersfoort Spyricino

Omgaan met eenzaamheid

Troost kan heel steunend helpen, maar zal het gevoel van eenzaamheid niet verdrijven. U kunt wel een bepaalde mate van eenzaamheid leren accepteren. Bijvoorbeeld door het aanpassen van onrealistische wensen en verwachtingen. Het leven is niet perfect en je kunt alleen jezelf gelukkig maken. Een evenwichtige relatie komt van beide kanten. Door actief belangstelling te tonen, laat de u zien dat u open staat voor anderen. Om een beter netwerk te ontwikkelen is het soms noodzakelijk om nieuwe vaardigheden aan te leren. Sommige vaardigheden zijn misschien onvoldoende ontwikkeld.

Een sociale vaardigheidstraining of een assertiviteitstraining  geven een positiever zelfbeeld en worden verlegenheid en schaamte overwonnen. Of er zijn onverwerkte, pijnlijke levensgebeurtenissen waar u eerst mee in het reine moeten komen. Dan is er weer rust en ruimte voor een prettiger vervolg van de oude dag.  Ook een oudere is nooit te oud om te leren.

Leren omgaan met eenzaamheidsgevoelens?

Voor een vrijblijvend gesprek kunt u met mij  contact opnemen.