Gemiste aandacht is gemiste kans

door |

Aandacht en menselijk contact heeft iedereen nodig. Van jong tot oud. Maar met ouder worden zijn er vaak sociale verliezen. Belangrijke mensen vallen weg. Mensen met wie je je verdriet en angsten altijd kon delen. Onvervangbare mensen zoals echtgenotes, broers, zussen of dierbare vrienden.

Anja Machielse stelt in een interview in de Plus van mei 2017 dat er een zorgwekkende tweedeling aan het ontstaan is. Niet iedereen vindt het fijn om de kinderen steeds te belasten met zijn of haar sores. Zij hebben het vaak al druk, leiden hun eigen leven en hebben al genoeg te stellen met hun ouders zonder dat ze de volle mep van die emotionele ballast erbij krijgen. Het kan ook voorkomen dat er geen kinderen zijn en ook dan kan de relatie met de kinderen vestoord zijn.

Eenzaamheid ligt dan op de loer. Vaak zijn de terloopse contacten met hulpverleners verdwenen. Angst om afhankelijk te worden.  Wat zou het dan fijn zijn om met iemand te praten over leren omgaan met afhankelijkheid, verlies en rouw. Professionele aandacht die de oudere in zijn waarde laat om de kracht weer te kunnen vormen. Zich veilig laten voelen en tijd geven om weer een zinvol leven te ervaren.

Aandacht voor de senior. Seniorencoach Amersfoort "Spyricino"

Kans

Nieuwe sociale contacten zijn een kans die veel kunnen leveren, terugkijken op het leven, praten over de situatie waarin je verkeert. Bijvoorbeeld een uitspraak van een 80-jarige: “Ik ben niet zozeer bang om dood te gaan, maar ik ben heel bang om dement te worden. Hoe gaan ze dan met me om? “. Het is vooral belangrijk om daar vroeg over na te denken. Waar wil je wonen als je later oud bent en niet meer goed uit de voeten kunt? Wat moet er dan onder handbereik zijn? Gelijkgestemden, hulp, veiligheid?

Aandacht en tijd nodig? Als seniorencoach kan ik u die geven. Neem contact met mij op.

Aandacht voor de senior door de seniorencoach Spyricino