Lerend vermogen bij dementie

door |

Mensen met dementie kunnen nog dingen aan- en afleren. Dit geldt zowel voor mensen met beginnende dementie, als mensen met meer gevorderde dementie. Dit zogenaamde lerend vermogen wordt steeds meer toegepast. En met resultaat. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de kwaliteit van het leven te verhogen door  automatisch te leren.

Een lerend vermogen heeft elk mens, maar bij dementie werkt het lerende vermogen net even iets anders. Defecte hersencellen zorgen ervoor dat de eerste indrukken bij dementie kunnen niet worden opgeslagen. Het is van belang dat bij het aanleren gebruik wordt gemaakt van de gezonde hersencellen in het onbewuste geheugen.

Herhalen en opzeggen heeft geen zin, dit wordt niet opgeslagen. Wel doen, voordoen en dit systematisch herhalen met de persoon. Bijvoorbeeld een route leren lopen. Bij lopen hoef je niet na te denken en gaat dit onbewust. Door een vast patroon te volgen met daarin steeds dezelfde handelingen te herhalen beklijft dit.

Lerend Vermogen door Seniorencoach Amersfoort - Spyricino

De praktijk

Eén van mijn cliënten met dementie woont op een gesloten afdeling in een woonzorgcentrum. Ik kom daar nu enige tijd regelmatig op hetzelfde tijdstip voor begeleiding en om wat afleiding te bezorgen. In het begin was er onzekerheid,  meneer durfde de afdeling niet af en voelde zich niet veilig. Hij voelde zich wel opgesloten. Ook dat hij niet weg mocht van de afdeling en dat hij de weg daarbuiten niet wist.  En dit is nogal wat als je op een boerderij hebt gewoond en altijd zo naar buiten kon.

Door hem mee te nemen en steeds te vertellen dat ik de weg wist, heb ik met hem telkens dezelfde route gelopen naar het restaurant en daarna naar  buiten.  Nu loopt hij als herenboer zelfverzekerd voorop in plaats van schuchter achter mij aan. Af en toe moedig ik hem aan dat het goed gaat. Ook krijgt hij weer praatjes voor tien en vertelt over vroeger, waarbij steeds meer feiten naar voren komen. Hij lijkt dan wat meer de “oude” te worden.  Als hij moe wordt wil hij toch weer graag terug naar zijn “veilige omgeving” en weet de weg dan ook weer terug te vinden.

Hiervoor is uiteraard wel tijd, structuur, regelmaat en vertrouwen nodig.

Wilt u meer informatie, neem vrijblijvend contact met mij op.