Over ouder worden

door |

De meeste mensen vanaf vijfenvijftig jaar en ouder zijn nog volop in beweging, zowel psychisch, mentaal en fysiek. Zij zitten nog vol energie en ondernemen veel activiteiten. Ze voelen zich nog vitaal genoeg voor een lang en gelukkig leven. Door hun levenservaring mogen zij best tevreden achterom kijken. Ouder worden is mooi en waardevol, veel ouderen weten hun zingeving en hun bijdrage in de maatschappij te vinden.

Maar ouder worden wordt vaak geassocieerd met negatieve zaken die gebaseerd zijn op de lichamelijke achteruitgang en hulpbehoevend worden. Ouder worden betekent ook confrontatie met het wegvallen van leeftijdsgenoten, werk en zijn er veranderingen in de nabije omgeving of in de familie.Vanaf deze leeftijd krijgen senioren meestal ook te maken met veranderingen op het persoonlijke en sociale vlak. Het vooruitzicht hoe de komende jaren ingevuld gaan worden is niet altijd even duidelijk. En dit kunnen er met de huidige gezondheidszorg nog zo een 30 tot 40 jaar zijn.

Wat is ouder worden? 

Men vindt je al snel te oud voor iets, maar wat is oud? Uit ‘Oud worden zonder het te zijn’ van Rudie Westendorp blijkt dat ouderen de fysieke en mentale beperkingen ervaren als een onvermijdelijk verlies als gevolg van de leeftijd. Wat vaker problematisch is dat ouderen fysiek en mentaal goed in elkaar steken, maar door conflicten in hun omgeving zich niet gelukkig voelen.  Het blijkt ook dat de kwaliteit van de contacten belangrijker is dan de hoeveelheid. Vele bestaande contacten wegen niet op tegen dat ene ontbrekende contact, je kind wil je niet meer zien of spreken of het verlies van je levensmaatje.

Veranderingen veroorzaken vaak onzekerheid. In uw eigen situatie betekent dat u familie en vriendschappen anders gaat bekijken en ervaren. U komt in conflict met uw omgeving.

Praten over veranderingen in uw eigen situatie kunnen inzicht en opluchting geven, maar hoe geeft u vorm aan deze veranderingen en hoe krijgt dit betekenis? Er is veel begeleiding in aanbod, iedereen wil helpen, maar wat wilt u?  Vaak zijn de feiten in de latere levensfase onomkeerbaar en is er het verwerken van verlies en rouw. Verlies van dierbaren, verlies van werk, eenzaamheid en ouderdomsziekten.

Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunt u met mij contact opnemen.